Har du en drøm om å skape en vakker og harmonisk hage som trekker opp standarden eller ønsker du bare å få fjernet en hekk eller busk for å få en lettstelt hage?

Vi har meget dyktige gravemaskinførerer som har gravemaskiner for alle typer oppdrag tilgjengelig i Trondheim og omegn.

 

image: Nordmenn vil ha minst mulig jobb med hagen

Veldig mange vil ha minst mulig jobb med hagen

På Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås har studenter ved Landskapsplanlegging hatt et prosjekt hvor målet har vært å lage en «vedlikeholdsfri hage».

– Spørsmålet man kan stille seg er selvsagt hvorvidt det faktisk er mulig å lage en helt vedlikeholdsfri hage – og svaret der er vel nei pr.d.d.

– Men med godt grunnarbeide og god planlegging, er du i alle fall godt på vei.

GOD PLANLEGGING ER FØRSTE SKRITT: God planlegging og godt grunnarbeide er viktig for en vellykket lettstelt hage. Under planleggingen av «Den enkle hagen» ved NMBU har de tenkt i nivåer, og anlagt en kant som fungerer som en uformell sittebenk. Foto: KRISTIN SØRDAL

GOD PLANLEGGING ER FØRSTE SKRITT: God planlegging og godt grunnarbeide er viktig for en vellykket lettstelt hage. Under planleggingen av «Den enkle hagen» ved NMBU har de tenkt i nivåer, og anlagt en kant som fungerer som en uformell sittebenk

Også Filip Ihrsen, gartner og avdelingsingeniør ved NMBU, er enig i at god planlegging er viktig og at en fullstendig vedlikeholdsfri hage er umulig.

– Det finnes ingen vedelikeholdsfri hage, men du kan minimere arbeidet

Her er noen gode tips til en lettstelt hage:

Artikkelen fortsetter under annonsen

La det ligge!

Dette er gledelig for deg med trær i hagen, som samtidig hater å rake løv:

La det bare ligge! I alle fall om det ikke er snakk om veldig støre løvblader.

– Bladet fra for eksempel lønn og rogn er kjempebra for jorden, den blir så glad!

Dette er organisk materiale som bør gå tilbake til naturen.

– Med eik og kastanje bør du kanskje tenke annerledes, og det er alltid unntak, men det er generelt en god ting å la det ligge som et dekke – da blir jorda så glad.

HAGETRIKS: Eddik tar knekken på ugress! 

Fremgangsmåten er ganske enkel: Bland én del eddik og to deler vann, spray på ugresset og la det virke. Du må bruke 35 prosent eddik.

Dette bør gjøres når det er tørt i været, slik at eddikvannet får tid på seg til å virke.

 

Klipp, klipp, klipp

På samme måte som du lar løvet ligge i bedet som organisk materiale, bør du gjøre det samme med staudene når du klipper dem ned.

– Klipp dem ned på tidligvåren med hekksaksen, og la det ligge, sier Ihrsen.

Du bør altså klippe det ned i mindre biter med hekksaksen, og la det ligge som et dekke.

Velg ugressfri jord!

Du bør tenke før du planter, og du bør også passe på at du velger jord som ikke er full av ugress.

– Det er viktig å velge jord som er fri for ugressrøtter, dette blir det bare masse jobb med i ettertid.

Som base for den vedlikeholdsfrie hagen på Ås har de brukt en base med kompostjord fra renovasjonsetaten, som de har blandet opp med en næringsriktig toppjord.

– Bare med det har du kommet langt på vei i arbeidet mot ugresset.

PLANT TETT: Det er lurt å plante tett, og tettere enn det som er anbefalt fra leverandøren. Da blir det nemlig vanskeligere for ugresset å finne plass å slå seg ned. Foto: KRISTIN SØRDAL
PLANT TETT: Det er lurt å plante tett, og tettere enn det som er anbefalt fra leverandøren. Da blir det nemlig vanskeligere for ugresset å finne plass å slå seg ned. 

 

Plant tett!

Det neste trinnet i kampen mot ugresset, er å plante tett.

– I kampen mot ugresset som spres i lufta, bør du plante tett. Og plant tettere enn det som er vanlig og det som er anbefalt som plantedistanse på planten.

Grunnen til det er at det er vanskeligere for ugresset å finne plass og å slå rot dersom det er tett beplantet.

Planter du tett, vil du altså få mindre jobb med å luke ugress i bedene.

Tenk før du planter

God planlegging er smart, og i planleggingen er det lurt å tenke på at du ikke planter noe som vil medføre mye arbeide med å kutte og klippe.

– Velg et tre som ikke blir for stort, så slipper du arbeidet med å klippe det – og det blir heller ikke like pent når du må klippe det.

Du bør altså tenke på hvor høye busker eller trær du vil ha på de ulike stedene i hagen, før du planter.

TENK GRUPPER OG REPETISJONER: Plant flere planter sammen, og flere arter sammen - så har du flere bein å stå på dersom en plante skulle dø. Foto: KRISTIN SØRDAL
TENK GRUPPER OG REPETISJONER: Plant flere planter sammen, og flere arter sammen – så har du flere bein å stå på dersom en plante skulle dø.

 

Plant flere arter, og i oddetall

Det er lurt å plante flere sorter, og å plante flere eksemplarer av samme sort i en gruppe.

– Det skjer gjerne ting med vekstene, noen kan dø eller de kan få sykdommer, derfor er det lurt å plante forskjellige arter – slik har du flere ben å stå på dersom noe skulle skje.

Det anbefales også å plante samme sort i grupper på tre, fem eller sju – og så videre.

– Planter du én og én av hver plante, blir det litt som en pose Twist. Det er veldig behagelig å se på når det står grupper med tre, fem eller sju sammen.

Dette kan du også med fordel gjøre som repetisjoner: Har du et større bed, kan du for eksempel velge deg noen arter du planter sammen i en gruppe – og så gjenta denne rekkefølgen gjennom hele bedet.