Belegningsstein i Trondheim

Trøndere er generelt er opptatt av hvordan det ser ut innenfor husets fire vegger. Men de siste årene har flere og flere trøndere åpnet øynene og ser verdien i en velstelt uteplass også. Med en velstelt uteplass får man et mer helhetlig inntrykk av hele eiendommen. Vil du gi eiendommen din en mer positiv opplevelse, samt heve den generelle standarden betraktelig på huset ditt. Ring oss, og vi kan ordne en vakker og forseggjort hage, oppkjørsel eller uteplass med belegningsstein!

 

Grunnarbeidet er nøkkelen for et langvarig resultat

Etter at arealet er målt opp, er det bare å begynne å grave. Hvis området skal brukes til gangsti eller uteplass, behøver vi å grave ut 20 cm av eksisterende masser så lengde det ikke allerede er klargjort for stein eller asfalt.

Skal du derimot bruke plassen til innkjørsel, parkering eller annen bilkjøring, graver vi ut omtrent dobbelt så dypt, altså 40 centimeter. i tillegg må vi ha litt fall. slik at overvannet får mulighet til å renne bort.

1 til 2 centimeter per meter blir riktig. I tillegg graver vu bort omtrent 30 centimeter bredere enn det ferdige arealet skal bli. Dette gir anledning til å lage en skikkelig kantavsluting.

Foto: Norsk Belegningsstein

Når det utgravde området så skal fylles opp igjen, begynner vi med å legge fiberduk før vu fyller opp med grus. Dette bærelaget skal så komprimeres med platevibrator eller trommel. (Komprimering er alfa omega for å få et god resultat over tid)

De siste 3 centimeterne er settelag som steinen legges i.

Hvis du ønsker vannbåren-varme, varmekabler- eller matter i innkjørselen legges disse i bærelaget og omsluttes av settelaget.

Riktig fall

Neste skritt er å legge sand til settelaget, som skal være 3 centimeter tykt. Det brukes knust stein i 0-8 mm. For å få riktig høyde, Deretter setter vi opp god gammeldags lirer og snorer.

Vi strekker snorene i samme høyde som det ferdige dekket skal være, og juster lirene slik at høyden fra lire til snor er lik høyden på steinene. Når det er gjort, avrettes sandlaget.

Ved bruk av avrettingsbord og vateret sørger vi for at fallet fremdeles er bevart.

Nå begynner endelig morra med å legge stein. Belegningssteinen skal legges på tvers av kjøreretningen. Vi bruker snorene for å få riktig resultat og passer på steinkanten med jevne mellomrom slik at vi eventuelt får justert oss inn.

Noen ganger kan det være ønskelig å bryte opp det lineære mønsteret med en sirkel eller buer. Det kan være for å markere inngangspartiet, ramme inn et tre eller busk eller bare fordi man synes det er fint med et brudd i de rette linjene. I slike tilfeller brukes vanligvis egne steiner. Dette ser vi selvsagt på sammen på befaringen.

De viktige fugene

Mellom steinene skal det være fuger på et par-tre millimeter. Når disse så fylles med fugesand, bidrar de til å holde steinen på plass, noe som sikrer mønsteret og hindrer kantavskalling.

Disse skal være fulle av sand, før vi koster bort overflødig fugesand komprimerer vi dekket i begge retninger.